Bedankt voor je bericht!

We hebben het contactformulier goed ontvangen en zullen binnenkort contact met je opnemen.

Er zijn al veel bedrijven gestart met afval scheiden door Bonton.

Je bent niet de enige!

Onder andere deze bedrijven zijn de afgelopen jaren al gestart met afval scheiden aan de bron. Benieuwd welke bedrijven er in dit rijtje staan? Of weten waar je de Bonton kunt aanschaffen?

Zit je toch nog met een vraag? Misschien staat hier het antwoord bij:

  • Waarom zouden wij afval scheiden?

    Afval scheiden biedt een bedrijf de kans om zich ethisch te distantiëren van andere bedrijven. Dit komt omdat afval scheiden goed voor het milieu is. Afval scheiden zorgt namelijk voor een makkelijker proces in het hergebruiken en recyclen van materialen. Hergebruiken en recyclen zorgt voor minder gebruik van primaire grondstoffen, en voor minder Co2 uitstoot. (Milieu centraal, 2020). Ook is het doel van de rijksoverheid om in 2030 voor 50% circulair te zijn. Momenteel zijn er al wet- en regelgeving op afval scheiden, maar de verwachting is dat dit aanzienlijk gaat versterken door de gestelde doelen (Rijksoverheid, 2020). Het doel na 2030 is om volledig circulair te zijn in Nederland voor 2050. Je kan dus maar beter nu al beginnen met afval scheiden, voor financiële, ethische en wettelijke redenen. Het toekomstperspectief van de overheid laat zich sinds kort al concreter zien in de wetswijziging LAP 3.0. Deze wetswijziging (die per mei 2020 ingaat) zorgt ervoor dat er strenger wordt gekeken naar bedrijfsafval. Hierin staat dat het wettelijk verplicht is om als bedrijf afval gescheiden in te zamelen en te laten ophalen (VANGbuitenshuis, 2020).

    Bovendien zorgt afval scheiden ervoor dat grondstoffen gemaakt worden van gebruikte producten. Met deze grondstoffen is het weer mogelijk om gerecyclede producten te maken. Zo maak je de cirkel al vrij snel rond met afval scheiden. In het klimaatakkoord (Rijksoverheid, 2019) is opgenomen om de uitputting van grondstoffen tegen te gaan. Afval scheiden biedt hierbij kansen.

    Daarnaast is het belangrijk om naast afval scheiden zelf, ook duurzame producten in te kopen. Duurzame producten zijn vaak gemaakt van recyclebaar materiaal. De producten zijn dus beter te scheiden, en te recyclen. Hierdoor komt er een reductie in de hoeveelheid restafval, wat een positieve invloed heeft op het klimaat, en de kosten van jouw bedrijf!

  • Wat zijn de voordelen van afval scheiden?

    De voordelen van afval scheiden zijn zichtbaar bij het milieu, maar ook bij de financiën van het bedrijf. Afval scheiden zorgt namelijk voor een makkelijker proces in het hergebruiken en recyclen van materialen. Hergebruiken en recyclen zorgt voor minder gebruik van primaire grondstoffen, en voor minder Co2 uitstoot. (Milieu centraal, 2020). Ook zijn er financiële voordelen aan afval scheiden. Vaak is het afval scheiden goedkoper voor bedrijven dan dat zij de verschillende afval stromen gezamenlijk inzamelen en ophalen (Milieu Centraal, 2020).

    Daarnaast is het belangrijk om naast afval scheiden zelf, ook duurzame producten in te kopen. Duurzame producten zijn vaak gemaakt van recyclebaar materiaal. De producten zijn dus beter te scheiden, en te recyclen. Hierdoor komt er een reductie in de hoeveelheid restafval, wat een positieve invloed heeft op het klimaat.

    Als je duurzame producten inkoopt, worden de kosten op je restafval minder. Dit komt omdat duurzame producten vaak makkelijk recyclebaar zijn. Dit zie je dus direct terug in de vermindering van je kosten.

  • Hoe kan ik afval scheiden?

    Afval scheiden is makkelijk. Het begint allemaal bij het inzamelen. Om afval te scheiden, heb je afval inzameling modules nodig die het mogelijk maken om verschillende afvalstromen in te zamelen. Goede voorbeelden van zulke modules zijn bijvoorbeeld de BonTons. (BonTon, 2020). Afval scheiden doe je bij de bron. Zodra je afval gescheiden inzamelt, zoek je contact bij je lokale afvalinzamelaar. Bij deze afvalinzamelaar meld je hoe vaak en welke afvalstroom wekelijks moet worden opgehaald bij jouw locatie. Vaak is dit goedkoper dan dat je de verschillende afvalstromen gezamenlijk inzamelt!

    Daarnaast is het belangrijk om naast afval scheiden zelf, ook duurzame producten in te kopen. Duurzame producten zijn vaak gemaakt van recyclebaar materiaal. De producten zijn dus beter te scheiden, en te recyclen. Hierdoor komt er een reductie in de hoeveelheid restafval, wat een positieve invloed heeft op het klimaat.

  • Waar begin ik voor mijn bedrijf?

    Het begint allemaal bij het inzamelen. Om afval te scheiden, heb je afval inzameling modules nodig die het mogelijk maken om verschillende afvalstromen in te zamelen. Goede voorbeelden van zulke modules zijn de BonTons. (BonTon, 2020). Afval scheiden doe je bij de bron. Zodra je afval gescheiden inzamelt, zoek je contact bij je lokale afvalinzamelaar. Bij deze afvalinzamelaar meld je hoe vaak en welke afvalstroom wekelijks moet worden opgehaald bij jouw locatie. Vaak is dit goedkoper dan dat je de verschillende afvalstromen gezamenlijk inzamelt! Om het afval scheidt proces te optimaliseren, is het belangrijk om te kijken welke afvalstromen jouw bedrijf het meeste gebruikt. Dit voorkomt onnodige aankopen. Om dit te monitoren, zal je gewoon de klep van de afvalbak af en toe open moeten doen en kijken wat er in zit. Als er veel plastic in zit, dan weet je dat je meerdere plastic inzamelmodules moet inkopen, en dit ook vaker of in grote getalen moet laten ophalen.

  • Wat mag er in welke afvalstroom?

    Voor de BonTon bieden wij verschillende soorten afvalstromen aan om uw afval te scheiden. Naast de basis afvalstromen is het ook mogelijk om uw eigen afvalstroom te ontwerpen en toe te voegen (neem hiervoor contact op met de klantenservice). De basis afvalstromen voor de BonTon zijn:

    Papier | Plastic | GFT | Bekers | PMD | Restafval

    Op de pagina circulaire ketens geven wij meer opheldering over wat er in welke afvalstroom mag, wat er niet in mag en wat er met het afval gebeurt. Zo kunt u goed zien wat er gebeurt met uw afval!

nova college roc afval scheiden met bonton

ROC Nova College

Lars Cornelissen

Conciërge

Het scheiden van afval is een flinke opdracht in onze verduurzamingstaak en vraagt van zowel de docenten als ons duidelijke communicatie. Want het gaat om gedrag. Docenten en medewerkers moeten het goede voorbeeld geven, daarom wordt het thema afval ook verweven in de lessen. Ons uitgangspunt is om de studenten op een positieve manier aan te sporen mee te doen. Het is uitleggen en opvoeden.

HLTsamen

Mariëlle Noordoven

Facilitair Adviseur

De Bontons zijn voor ons een makkelijke en overzichtelijke manier om het afval nog beter te scheiden. We maken geen gebruik meer van prullenbakken op de werkruimtes. De werknemers zelf kunnen makkelijk even naar de gang lopen en het afval gescheiden in de Bonton doen. Dat is wellicht even wennen, maar een stukje lopen past ook bij ons vitaliteitsgedachte binnen de gemeente. Wat we prettig vinden is dat de module van GFT verkleind kan worden en in de binnenkant voor de helft kleiner is dan de andere modules.

PepsiCo Nederland

Wayne Roest

Availability and Sustainability Coordinator

Bedrijven hebben een voorbeeldfunctie in de klimaatdoelstellingen, de meeste CO2-uitstoot komt nog steeds van bedrijven. Neem mensen mee in het proces en leg de achterliggende gedachte uit. Zo worden mensen bewust en nemen ze het mee naar huis. Daarnaast heeft het ons een kostenbesparing opgeleverd, een echte win-win dus!

het nieuwe lyceum afval scheiden met bonton

Het Nieuwe Lyceum

Wies

Coördinator facilitaire dienst

Deze afvalbak heeft een compleet en duurzaam verhaal met oog voor de toekomst. Het is voor de docenten en leerlingen thuis heel normaal om afval te scheiden en daarom zijn ze blij dat dit ook op school wordt ingevoerd. Wel is het nog even wennen dat ze moeten lopen om het afval weg te gooien. Echter, voor je kopje koffie loop je ook naar de kantine, dus waarom niet voor je afval? Bekijk de stickers van Het Nieuwe Lyceum hier.

Wij zijn Bonton. Dit is onze filosofie

Aan het ontwerp en de productie van BonTon ging een jarenlange ontwikkeling vooraf. 100% recyclebaar, uiterst handzaam, een mooie look en een lange levensduur. We hebben nagedacht over alle aspecten. Benieuwd naar onze drive, de filosofie achter BonTon? Bekijk dan onderstaande video.