“Voor kinderen is afval scheiden de normaalste zaak van de wereld”
Om ons heen zien we steeds meer initiatieven om met zijn allen een duurzamere wereld te creëren. Niet alleen op het werk en thuis, maar ook op scholen worden er mooie stappen gezet om dit te bereiken. Zo wordt op Kindcentrum De Bareel in Heemskerk proactief afval gescheiden en ingezameld en dragen zelfs de allerjongsten hun steentje bij aan een duurzame wereld.
We leren kinderen dat ze verantwoordelijk zijn voor de wereld en
Onze kinderen meegeven hoe we samen het beste kunnen zorgen voor onze planeet en welke ‘groene’ maatregelen daarbij helpen, is vandaag de dag niet meer zo vreemd. Dat een basisschool echter ook de plek kan zijn waar je de maatregelen direct kunt implementeren, is misschien niet het eerste wat in je op komt. En toch is het niet zo gek, vertelt Niels Vermij, directeur van Kindcentrum de Bareel in Heemskerk: “We leren kinderen dat ze verantwoordelijk zijn voor de wereld en toekomstige generaties. Dan is afval scheiden één van de meest concrete dingen die je kunt doen. En doordat er thuis al afval wordt gescheiden, is het voor kinderen de normaalste zaak van de wereld om dat op school ook te doen.”
Bonton Orginal:
Om het afval op een simpele manier te kunnen scheiden, werkt het Kindcentrum met de Bonton Original. Dit is een 100% gerecyclede afvalbak met verschillende modules, waardoor je zelf kunt kiezen welke soorten afval je wilt scheiden op je locatie. “We hebben er nu 25 staan door het hele Kindcentrum; eentje in ieder klaslokaal en dan nog enkele in de gemeenschappelijke ruimtes. Het is ons beleid om plastic en drinkpakken te scheiden van het andere afval en de Bonton is een succes om mee te werken. Waarom? De Bontons zijn robuust, dus ze kunnen wel tegen een stootje, haha! Op het vorige Kindcentrum waar ik werkte hadden we ook Bonton Originals en daardoor weet ik dat ze perfect zijn voor het gebruik in een omgeving als de onze. Daarnaast zijn ze super praktisch; ze passen als een unit in elkaar en er gaat voldoende in. Als iets goed is, dan is het goed, dus ik hoefde er niet lang over na te denken om de Bonton ook op dit Kindcentrum te introduceren.”
Het komende jaar draait ons koersplan vooral om duurzaamheid
En hoe gaan de kinderen om met het scheiden van afval via de Bonton? “De bakken zijn vrij duidelijk voor de kinderen. We hebben er ook lijstjes bij geplakt om te laten zien wat er wel en niet in mag. De allerjongste kinderen nemen we daar echt in mee en leggen we uit wat het verschil is. In de klassen met de oudere kinderen gaan we wat dieper in op waarom we afval scheiden en wat de effecten daarvan zijn. Zodra een bak vol zit, legen we ze in de grote containers en die worden wekelijks weer geleegd door GP Groot. Het is een proces waar we verder niet naar om hoeven te kijken.”
“De Bonton is onderdeel van een groter plan. Duurzaamheid is heel belangrijk voor ons, zeker als we onze kinderen willen leren dat zij verantwoordelijk zijn voor de toekomstige wereld. Op basis van gesprekken met medewerkers, ouders en kinderen bedenken we concrete acties vanuit ons zogenaamd koersplan. Het komende jaar draait ons koersplan vooral om duurzaamheid en afval scheiden hoort daar gewoon bij”, besluit Niels.
Meer weten?
Wil je starten met afval scheiden op jouw school? Heb je vragen over het gebruik? Of wil je weten wat de mogelijkheden zijn binnen het onderwijs? Neem contact op. We helpen je graag verder.