Afval scheiden op school

Wij begrijpen goed dat de overstap naar het scheiden van afval op scholen extra aandacht vraagt. Nu maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker wordt, is het scheiden van afval aan de bron een mooie stap in de juiste richting.

♻️ Voor 100% bijdragen een wereld zonder afval

Doe aan recyclen en laat afval verdwijnen!

Stel je voor, je loopt door de gangen van school en ziet overal vrolijke afvalbakken. Ze vragen om een high-five voor elke lege fles die je erin gooit! Het is als een speurtocht naar het vinden van de juiste bak voor elk stukje afval. Zo maken we leerlingen afval-superhelden🚀. Het Nieuwe Lyceum koos ervoor de Bonton stickers te laten ontwerpen door hun eigen leerlingen.

roc amsterdam afval scheiden met bonton

ROC Amsterdam

Ilse Donkervoort

Contractmanager Soft Services

We beseffen ons goed dat we als opleidingsinstituut een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan maatschappelijke uitdagingen. De wereld van de toekomst met onze studenten van de toekomst staat voor ons centraal. We werken nu iets langer dan twee jaar samen en sindsdien is de hoeveelheid restafval al met ruim 10% verminderd. Doordat we nu bijvoorbeeld PD apart inzamelen is er meer dan 19.000 kilo geen restafval geworden. Hiervan zijn ruim 1.700 Bontons gemaakt. Die Bontons gebruiken we weer voor afvalscheiding in de scholen. Samen maken we dus echt de cirkel van afval naar nieuw product rond!

Porteum

Sandra Nobel

facilitair manager

Het Porteum in Lelystad is een gloednieuwe onderwijscampus die bestaat uit zeven kleinere gebouwen: drie voor het vmbo, drie voor het havo/vwo én een cultuurgebouw. Het is in deze hoedanigheid de grootste middelbare school van Nederland. Dit moest natuurlijk een groene, duurzame en inspirerende omgeving worden. Dat is ook de reden dat er voor de Bonton is gekozen. We zien dat leraren, medewerkers en leerlingen die bewust bezig zijn met duurzaamheid meteen zien dat de Bonton gemaakt is van gerecycled materiaal. Het is fijn om te zien dat de Bonton niet alleen duurzaam is, maar dit ook uitstraalt.

het nieuwe lyceum afval scheiden met bonton

Het Nieuwe Lyceum

Wies

coördinator facilitaire dienst

Het Nieuwe Lyceum kreeg de opdracht vanuit de gemeente de Bilt om na te denken over het scheiden van afval. Deze afvalbak heeft een compleet en duurzaam verhaal met oog voor de toekomst. Het is voor de docenten en leerlingen thuis heel normaal om afval te scheiden en daarom zijn ze blij dat dit ook op school wordt ingevoerd. Wel is het nog even wennen dat ze moeten lopen om het afval weg te gooien. Echter, voor je kopje koffie loop je ook naar de kantine, dus waarom niet voor je afval? Bekijk de stickers van Het Nieuwe Lyceum hier.

nova college roc afval scheiden met bonton

ROC Nova College

Lars Cornelissen

Conciërge

Het scheiden van afval is een flinke opdracht in onze verduurzamingstaak en vraagt van zowel de docenten als ons duidelijke communicatie. Want het gaat om gedrag. Docenten en medewerkers moeten het goede voorbeeld geven, daarom wordt het thema afval ook verweven in de lessen. Ons uitgangspunt is om de studenten op een positieve manier aan te sporen mee te doen. Het is uitleggen en opvoeden.

kindcentrum helmgras afval scheiden met bonton

Kindcentrum Helmgras

Niels Vermij

Directeur

De Bonton maakt het scheiden van afval makkelijk en leerzaam voor iedere leerling. We wilden een product wat goed in de klas past, tegen een stootje kan en een lange levensduur (20 jaar) heeft. Daarnaast was de prijs goed. Mochten we uiteindelijk toch besluiten om een module toe te voegen voor bijvoorbeeld GFT, dan kunnen we de huidige modules makkelijk uitbreiden. Het weggooien van de eerder aangeschafte modules is dus niet nodig. Ook dat is een prettige en duurzame gedachte.

afval scheiden leren op school met kaartspel de afvalrace

👀 Hoe ouder de spelers, hoe tactischer er gespeeld wordt

Spelenderwijs leren afval scheiden!

Afval scheiden op school was nog nooit zo leuk! Met het kaartspel de Afvalrace leer je spelenderwijs afval zo goed mogelijk te scheiden. Het doel is om nieuwe producten te maken van jouw ‘afval’.

Afvalrace is geschikt voor jong en oud. Hoe ouder de spelers, hoe tactischer er gespeeld wordt.

toolkit afval scheiden met bonton original circubin

Afval scheiden in het onderwijs

Communicatietoolkit

Afval scheiden doe je samen en vraagt om gedragsverandering. Speciaal voor scholen en onderwijsinstellingen heeft onze initiatiefnemer GP Groot een communicatietoolkit ontwikkeld. De toolkit bestaat uit diversie communicatiemiddelen om de overstap naar afval scheiden zo gemakkelijk mogelijk te maken. De middelen laten zien waarom afval scheiden zo belangrijk is en welk afval in welke Bonton hoort. Zo kan iedereen 100% bijdragen aan een afvalvrije school!

Wat wordt jouw nieuwe Bonton?

De juiste Bonton voor jouw school of onderwijsinstelling

Bonton Circubin

Slim scheiden in één module

bonton circubin circulaire afvalbak

Bonton Original

Efficiënte inzameling & grote capaciteit

Bonton Mini

Eenvoudig kleine afvalstromen scheiden.

Meer weten?

Neem contact
met ons op

Wil je starten met afval scheiden op jouw school? Heb je vragen over het gebruik? Of wil je weten wat de mogelijkheden zijn binnen het onderwijs? Neem contact op. We helpen je graag verder.