september 17, 2024
Duurzaamheid

Bonton en Werkom versterken product én werkgelegenheid

Samenwerken met maatschappelijke meerwaarde

Samenwerken met maatschappelijke meerwaarde

Elkaars positie verbeteren en gezamenlijk nog mooiere resultaten behalen; het is hét uitgangspunt van de nieuwe samenwerking tussen Bonton en Werkom. Sinds afgelopen jaar worden de Bonton afvalmodules in elkaar gezet door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Bij Werkom, een sociaal ontwikkelbedrijf dat mensen die het nodig hebben helpt bij het vinden van werk, had men voor eigen gebruik meerdere Bonton afvalmodules besteld. “We kregen ze binnen, plakten de juiste stickers erop en toen dachten we: hier kunnen wij bij helpen”, vertelt Herman de Graaff, medewerker bedrijfsbureau bij Werkom. Het bleek het perfecte moment te zijn, zo vertelt Gemma Beemsterboer, operationeel bedrijfsleider van Bonton: “Wij waren vanuit Bonton juist op zoek naar wat we nog meer konden doen om te groeien met het product. De relatie met Werkom bestond al en de Bonton Original leent zich goed voor het in elkaar zetten door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarom zijn we samen gaan kijken naar een manier waarop we elkaar kunnen versterken.

bonton sroi social return werkom

Sociale winst

Hoewel de samenwerking pas net is begonnen, worden er per maand al meer dan 300 Bonton Originals in elkaar gezet door Werkom. “Dit is pas het begin, we zijn nog aan het opstarten”, vervolgt Gemma. “Het is fijn om niet alleen een partner te hebben die met ons meedenkt, het is ook een samenwerking met een goed gevoel erbij. We willen zo dicht mogelijk bij de kern van ons circulaire product blijven door de hele operatie eromheen zo duurzaam mogelijk in te richten. Op deze manier creëren we werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt én geven we de Bonton maatschappelijke meerwaarde.”

Een echte win-winsituatie dus, want SROI (Social Return On Investment) wordt steeds belangrijker voor bedrijven die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen. De overheid wil dat iedereen zoveel mogelijk meedoet in de samenleving en stimuleert bedrijven dan ook om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te betrekken bij de uitvoering van werk. En daar draagt Bonton op deze manier aan bij.

Werkend leren

Werkend leren

De Bonton is een afvalmodule gemaakt van 100% gerecycled plastic, waarmee je gemakkelijk afval aan de bron kunt scheiden. De bak wordt in elkaar gezet en afhankelijk van de afvalstroom die je wilt inzamelen, zoals restafval, PMD of papier, wordt deze van de juiste stickers voorzien. Herman vertelt meer over de werkzaamheden die door Werkom worden opgepakt: “Van Bonton krijgen we een voorraad onderdelen geleverd die we inruimen in ons magazijn. Voor iedere order zoeken we de juiste onderdelen bij elkaar, plaatsen we de binnenbakken in de buitenbakken, schroeven de deksel vast aan de buitenbak en plakken de juiste stickers erop. Vervolgens doen we ze in een doos met daarop een barcode. We doen dus alles; van orderpicking tot het verzendklaar maken. Ja, daar komt veel begeleiding bij kijken. Ze werken bij ons in het magazijn waar ze leren iets in elkaar te zetten en daarna stromen ze door naar een andere afdeling. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze een baan buiten Werkom vinden.”

Verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid

Op de vraag wat de medewerkers zelf vinden van het in elkaar zetten van de Bontons, moet Herman lachen als hij antwoordt: “Als de vrachtwagen komt aanrijden met pallets vol onderdelen, dan staat iedereen al in de rij om alles netjes in de stellingen op te bergen. Iedereen is zo enthousiast, dat ze zelfs teleurgesteld zijn als ze iets anders moeten doen in het magazijn. Het leuke is dat je de Bontons steeds vaker terugziet in het dagelijks leven en dat maakt de mensen trots. Ze worden verantwoordelijk gemaakt voor het in elkaar zetten, waardoor ze het echt als hun ding zien. Als er iets fout gaat, zoals een sticker verkeerd plakken, dan balen ze daar enorm van. Tegelijkertijd is dat wat ze leren: fouten goed en netjes herstellen en een zo hoog mogelijke service leveren.”

Beiden twijfelen er niet aan dat er in de toekomst nog meer gezamenlijke projecten komen. “Voor nu ligt onze focus op de verkoop van de Bontons en blijven de medewerkers van Werkom deze doorlopend in elkaar zetten. We zijn allebei heel blij hoe goed onze korte samenwerking voor dit project al verloopt. We hebben er het volste vertrouwen in dat we samen nog vele Bontons gaan opleveren”, besluit Gemma.

Marit helpt je bij het afval scheiden

Meer weten?

Neem contact
met ons op

Wil je meer weten over de maatschappelijke meerwaarde van SROI? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Bontons binnen jouw organisatie? Neem contact op. We helpen je graag verder.